CONTEXTUELE HULPVERLENING EN RELATIETHERAPIE

Heddy Buddy

Buddy

‘Het is raar maar waar,’ zei ze, ‘het lijkt wel of ik meer verdriet heb van het overlijden van mijn hond dan van een vriend die vorig jaar is overleden. Dit gemis had ik niet verwacht. Ik durf er bijna niet over te praten, mensen zullen het vreemd vinden, maar ik had het gevoel dat jij dit wel zou begrijpen…’

Mensen kunnen zich erg hechten aan dieren. Dieren betekenen: liefde, trouw, warmte en vriendschap. Eerlijk gezegd hebben dieren geen grote plaats ingenomen in mijn leven als kind. Van de poes die we hadden, kan ik me niets herinneren. In ons grote gezin was niet veel plaats voor huisdieren. Wandelende takken in bakken konden nog wel, maar veel meer paste er niet bij. Totdat ik verkering kreeg met Jan. Kennismaken met Jan was kennismaken met zijn liefde voor katten. Met enthousiasme kon hij telkens weer vertellen over de capriolen die zijn poezen vroeger uithaalden. Iedere kat die hij tegenkwam, werd aangehaald. Diepbedroefd was hij toen een van onze poezen kwijt was. We waren net getrouwd en woonden in een flat waar de poes net de verkeerde verdieping had gekozen om ergens naar binnen te gaan, vlak voor de bewoners een paar dagen weggingen. Groot was de opluchting van Jan toen het dier werd teruggebracht. Ik zag hoe hij gehecht was aan de katten.

Ook de verhalen over de kraai die ze als jonkie hadden verzorgd en opgevoed, waren het vertellen waard. Zijn vader had het arme beestje gered uit een sloot. Stukjes worm werden gevoerd met een knijper in snavelvorm gesneden. Vliegen leerden ze de vogel door hem over te gooien en steeds een stukje verder uit elkaar te gaan staan. Krassie haalde Jan uit school en kwam op zijn schouder terug naar huis. ’s Morgens wekte hij Jan door op zijn slaapkamerraam te tikken om zodra hij binnengelaten werd onder de dekens te kruipen.
Groot was zijn verdriet toen zijn vader de vogel over de rivier bracht, zodat hij niet meer terug kon komen. De reden was dat de buren klaagden en bang waren voor het beestje.
Door mijn leven met Jan besefte ik hoe sterk mensen gehecht kunnen raken aan een dier.

Dus ja, ik kon me absoluut voorstellen hoe iemand een dier kan missen. Het is bekend dat alles waaraan je als mens gehecht bent rouw en gemis kan geven wanneer je dat verliest. Het is te verwachten dat dit het meest voorkomt bij de hechting tussen mensen, maar zeker ook tussen mens en dier.

Dieren kunnen dus onbeschrijfelijk veel betekenen. Een speciale groep die extra veel voor mensen betekent zijn de Hulphonden. Bekend zijn natuurlijk de blindengeleide honden. Maar ook de ADL-hond (Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen), zoals Kaiko van mijn vriendin Erna.

Hij helpt haar met allerlei dagelijkse dingen: deuren opendoen, iets dragen, haar ’s nachts helpen omdraaien en nog veel meer. Haar leven is beslist niet over rozen gegaan, maar ze heeft tot nu toe samen met diverse honden een zo normaal, zelfstandig mogelijk leven kunnen leiden. Ze is een voorbeeld van moed en doorzettingsvermogen. Samen met Peter van Uhm, generaal buiten dienst, wiens zoon in 2008 in Afghanistan om het leven kwam, gaf zij diverse lezingen voor Hulphond Nederland. Zo helpen zij bekendheid te geven aan deze stichting. Mensen die door hun oorlogservaringen lijden aan PTSS durven soms met een hulphond weer de straat op. Peter van Uhm leidde zelf een van die puppies op.

Onze kinderen hielden op hun basisschool allemaal een spreekbeurt over Hulphond, met als grote verrassing een bezoek van Erna en haar hond. Erna, die tenslotte juf was geweest, kon een heel leuke en leerzame demonstratie geven. Op veel scholen werd zij uitgenodigd en heeft zij, soms wel voor honderden leerlingen, een demonstratie gegeven.

Heddy Honigmann, een bekend filmregisseur, maakte veelbekroonde documentaires en speelfilms. Vorig jaar maakte zij de zeer indrukwekkende documentaire ‘Buddy’. Zij filmde zes mensen met hun hulphond. Dat leverde zo’n prachtige film op dat deze wekenlang volle zalen trok en afgelopen maand zelfs in New York werd vertoond. Erna met haar – inmiddels vierde – hulphond Kaiko was een van hen. Ik ben heel trots op haar bijdrage aan deze film.

Het is ontroerend en indrukwekkend hoe die honden hun baasjes bijstaan. Trouw afgestemd op wat ieder in het bijzonder nodig heeft, geven zij liefde en leiding, warmte en veiligheid. Iedere keer weer en zonder oordeel, staan zij klaar. Als mens kunnen we veel van deze onvoorwaardelijke liefde en trouw leren.

Maandag 13 mei om 20:25 uur wordt deze documentaire op NPO2 vertoond.

EO: ‘Buddy’ is een ode aan de vechtlust van de hoofdpersonen en een liefdesportret van de diepe band tussen mens en hond.

Het is absoluut de moeite waard om deze film te bekijken!

Goede blog? Delen mag

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Lies Nijman

Ik kom graag langszij om je te helpen bij je persoonlijke ontwikkeling, Of om bij geloofsvragen naar je luisteren en je helpen je weg te vinden. Als je bent vastgelopen door rouw en verlies, wil ik je ondersteunen. Ik wil jullie uitdagen om meer uit je huwelijk te halen. Als er verwijdering is ontstaan met je ouders of een van je kinderen, wil ik meekijken wat er nodig is om weer tot verbinding te komen. Neem gerust contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek!

Scroll naar top