CONTEXTUELE HULPVERLENING EN RELATIETHERAPIE

EH

EH-basisjaar

‘De EH heeft een heel grote impact op mij gehad. Ik ben een gelukkig persoon geworden. Heb vrienden gemaakt en een opleiding gekozen die bij mij past.’
Job

Vorige week mocht ik als tutor de diploma’s uitreiken aan mijn groep studenten van het basisjaar van de Evangelische Hogeschool www.eh.nl/ Samen met ouders, familie en vrienden maakten we er een feestelijke dag van. Dankbaarheid overheerst zo’n dag. We sloten het jaar af in de Brugkerk, waar we met honderden mensen bij elkaar waren voor een terugblik, zang en muziek. Ik besefte opnieuw hoe uniek deze opleiding is in Nederland. Waar vind je de mogelijkheid om persoonlijk begeleid te worden in zo veel aspecten die van belang zijn voor je ontwikkeling?

De studenten krijgen allerlei colleges en literatuur aangeboden die gericht zijn op zes speerpunten: geestelijke toerusting, persoonlijke ontwikkeling, oriëntatie op studie en beroep, visie op mens, cultuur en maatschappij en studiehouding en studievaardigheden. Veel thema’s komen voorbij waarop gereflecteerd moet worden. Dit wordt gedaan in een Persoonlijk Dossier (PD) en in de tutorgroep. In die groep (12-15 studenten) wordt geleerd om dieper op de thema’s in te gaan en elkaar feedback te geven. Allerlei opdrachten worden gedaan in nog kleinere groepjes en ieder heeft een buddy. In de PD’s zie je vanzelf een ontwikkeling beschreven. Prachtig om mee te maken! Bewustwording, ontdekkingen, verlangens, zelfinzicht, vragen die ontstaan over het geloof enz. De tutor reageert, daagt uit en bevraagt waardoor meningen worden gevormd en argumenten kunnen worden verwoord. Helpend zijn ook de opdrachten in een kleine groep en de testen die worden gedaan. Hoe je een goed verslag maakt, een mooie lay-out met foutloze spelling, alles komt voorbij. Maar ook een interview met een moslim, of iemand die het beroep uitoefent waar jij een opleiding in wilt gaan volgen.

Groei in het besef van de eigen kwaliteiten, de valkuilen en het temperament. Leren presenteren. Thema’s als vergeving, dankbaarheid, vriendschap en zelfbescherming helpen om stappen te zetten om verder te komen. Door de workshops en de (gast)colleges komen er intieme thema’s als (homo)seksualiteit voorbij, maar ook onderwerpen als gerechtigheid, duurzaamheid en barmhartigheid. Organisaties als Compassion en International Justice Mission delen hun passie en verbreden de horizon van studenten. Het studiekeuzedossier helpt om steeds verder te ontdekken wie je bent, waar je goed in bent en wat je wilt gaan studeren. Decanen denken mee en weten alles over hbo en universitaire opleidingen.

Na het lezen van alle einddocumenten werd ik stil van de mooie ontwikkelingen. Dankbaar voor wat God in hun jonge leven heeft gedaan en trots op de stappen die zij hadden gezet. Alle speerpunten worden dan persoonlijk beschreven en het document eindigt met 5 stellingen die zij hebben gemaakt. In het eindgesprek dat ik samen met een gecommitteerde met hen voerde kregen de studenten de kans om hun stellingen te verdedigen.

Dan zie je het nog eens heel goed: het zijn stuk voor stuk mensen geworden uit één stuk!

Voor alle jongeren die nog twijfelen, neem die stap en ga naar de EH!

Goede blog? Delen mag

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Lies Nijman

Ik kom graag langszij om je te helpen bij je persoonlijke ontwikkeling, Of om bij geloofsvragen naar je luisteren en je helpen je weg te vinden. Als je bent vastgelopen door rouw en verlies, wil ik je ondersteunen. Ik wil jullie uitdagen om meer uit je huwelijk te halen. Als er verwijdering is ontstaan met je ouders of een van je kinderen, wil ik meekijken wat er nodig is om weer tot verbinding te komen. Neem gerust contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek!

© Lies Nijman – Kopiëren toegestaan bij vermelding van de bron

Scroll naar top