CONTEXTUELE HULPVERLENING EN RELATIETHERAPIE

Paradise in the city

Zielsverwantschap

Wat is het toch wonderlijk dat je een band kunt ervaren met mensen die je niet hebt gekend, of mensen die je nog maar nauwelijks kent. Dat overkomt mij regelmatig als ik bepaalde boeken lees, bijvoorbeeld van Henri Nouwen, waarin hij precies beschrijft hoe ik iets beleef en welke gedachten er door mij heengaan. Het kunnen mensen zijn met een heel andere kerkelijke of culturele achtergrond, en toch is er iets wat verbindend is, wat je niet meteen kunt benoemen maar wat je wel ervaart.

Afgelopen week overkwam mij dat ook in de ontmoeting met Zr. Ruth, van de Gemeenschap Chemin Neuf, toen ik met haar kennismaakte, voorafgaand aan een retraite die ik daar ga volgen. Niet alleen omdat zij, net als ik, een protestantse achtergrond heeft, maar omdat haar verlangen en visie raakt aan die van mij. Het verwoorden van haar roeping, het afwegen van belangen om die roeping gestalte te geven, deed iets opspringen en resoneren in mijn hart. De missie van hun kloostergemeenschap riep een stevig gevoel van heimwee en herkenning in mij op naar het samenwonen met anderen en het samen gestalte geven aan de liefde van God, wat ik zelf ook jaren heb gedaan samen met mijn man en een bevriend echtpaar.

De katholieke gemeenschap Chemin Neuf , van de Sint Paulusabdij in Oosterhout, heeft een oecumenische roeping. Echtparen, gezinnen en celibatairen, alleenstaande mannen en vrouwen hebben het avontuur van een arm en nederig gemeenschapsleven gekozen, in navolging van Christus, om zich ten dienste te stellen van de kerk, het evangelie en de wereld. De gemeenschap beleeft het als haar roeping om te werken aan de eenheid en verzoening: eenheid van het individu, eenheid binnen het huwelijk en gezin, eenheid onder christenen en eenheid tussen de volken.

Het bijzondere van hun gemeenschap is dat mensen van diverse verschillende kerkelijke achtergronden samen bidden, vieren, wonen en werken. Op 1e pinksterdag zal bijvoorbeeld een dominee van de evangelische gemeente ’s middags de inleiding van een bijeenkomst houden. In maart was een speciale zondag, waar we samen de viering beleefden, samen aten en in de middag luisterden naar een lezing van Jeff Fountain, van Jeugd met een Opdracht (YWAM), over de geschiedenis van de kloosters in Europa.

Van 19-25 juli organiseert Chemin Neuf voor jongeren tussen de 18-30 jaar het festival Paradise in the City, voorafgaand aan de Wereld Jongeren Dagen van 25-31 juli in Polen, waar meer dan 3 miljoen mensen worden verwacht. Zr. Ruth vroeg me of ik vooral ook protestantse jongeren warm wilde maken om mee te gaan. Dus bij deze! Bij het festival verwachten ze 8000 jongeren. Het wordt een enorm boeiende reis waarin jongeren uitgedaagd worden om tegen de stroom in te gaan. ‘Wij dromen van een generatie die gepassioneerd is door én voor Jezus. Van jonge mensen die klaar zijn om met overtuiging op te staan en het verschil te maken in de wereld.’ Dit deed mij sterk herinneren aan onze ‘Youth for Christ’ tijd, toen we lang en intens betrokken waren bij deze interkerkelijke jongerenorganisatie.

In staat zijn om niet gefixeerd te raken op dat wat verschilt, maar op datgene wat ons één maakt, zou ons streven moeten zijn, in navolging van Zr. Ruth. Belangen afwegen en zo overhouden waar het echt om gaat en wat ertoe doet. Het samen in eenheid optrekken met mensen van diverse leeftijden, van verschillende kerkelijke of culturele achtergronden, is naar mijn overtuiging de meest rijke en meest overtuigende manier van God zichtbaar maken in deze wereld. Samen streven naar liefde en vergeving, samen in verbondenheid voorleven waar het echt om gaat, dat roept een sterk gevoel van heimwee, herkenning en zielsverwantschap op, wat wenkt, richting aangeeft en over alle kerkmuren heen doorgaat. Het bijzondere is dat ik deze zielsverwantschap ook ervaar met mensen die geen christen zijn en die vanuit liefde en vergeving willen leven. Mensen die daar een groot voorbeeld in zijn en een enorm verrijkende invloed hebben op hun omgeving. In de volgende blog wil ik graag vertellen over Jules Schelvis, een Jood (humanist) die diepe indruk op mij heeft gemaakt.

Zielsverwantschap wordt gevonden en beleefd daar waar mensen kiezen voor de liefde. Gericht zijn op datgene wat hen bindt en wat opbouwend is, waar men afziet van wraak en streeft naar verzoening.
We hebben gelukkig ontelbaar veel zielsverwanten!

Goede blog? Delen mag

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Lies Nijman

Ik kom graag langszij om je te helpen bij je persoonlijke ontwikkeling, Of om bij geloofsvragen naar je luisteren en je helpen je weg te vinden. Als je bent vastgelopen door rouw en verlies, wil ik je ondersteunen. Ik wil jullie uitdagen om meer uit je huwelijk te halen. Als er verwijdering is ontstaan met je ouders of een van je kinderen, wil ik meekijken wat er nodig is om weer tot verbinding te komen. Neem gerust contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek!

Scroll naar top