CONTEXTUELE HULPVERLENING EN RELATIETHERAPIE

Anselm Grun, Vader te zijn voor de ander

Uit het boek: Het jaar dat mijn vader stierf. Leo Fijen. Ten Have, 2007.

Anselm Grun:

“Rouw verandert je identiteit. Je kunt niet meer de rol hebben die je normaal had. De rouw confronteert je met de vraag: “Wie ben ik echt? Kloppen alle rollen die ik tot nu toe gespeeld heb nog wel? Of is het tijd voor wat anders?” Ook voel je dat er een nieuwe opdracht voor je klaar staat: vader te zijn voor de ander.” 

De vader is degene die het kind steun geeft, die hem bemoedigt om het leven aan te gaan en risico’s te nemen. De vader stimuleert het kind om de wereld in te gaan, maar hij staat klaar zodat het kind steeds weer terug kan keren voor raad en om de kracht van de vader te ervaren.

De vader sterkt de ruggengraat, zodat de zoon of dochter op eigen benen kan staan en het gevecht dat het leven van ons vraagt aan te gaan. De zoon zal ontdekken dat hij wonden oploopt, maar de nabijheid van de vader geeft de moed om zich ook te laten verwonden. Beslissend is de zekerheid die de vader schenkt en het vertrouwen dat het de moeite waard is om zich in te zetten voor het leven en ook voor anderen te vechten.

Wanneer de vader, die onze rug heeft gesterkt, sterft, dan is het onze opdracht om zelf vader te zijn voor anderen. We kunnen niet zelf de mensen uitzoeken voor wie we vader willen zijn. God stuurt ze ons. Er is een mens die ons nodig heeft. Er is iemand die ons van zijn nood, zijn eenzaamheid, zijn tekortkomingen, zijn angst of depressies vertelt. In het moment van vertellen worden we tot een vader wanneer we luisteren, wanneer we niet over zijn nood heenstappen, maar ons in hem verplaatsen en standhouden. Zo worden we voor de ander als een rots, waar hij tegenaan kan leunen. We worden als een vader bij wie hij kan leunen, maar waar hij ook de moed vindt om weer verder te gaan en het leven tegemoet te gaan. Het is voor mij een geschenk wanneer ik in het ogenblik van het gesprek voor anderen een vader kan zijn.

Mijn oudste zoon verwoordde het precies zo, dat het voelde alsof hij door zijn ruggengraat ging toen zijn vader was overleden. “Papa was mijn ruggengraat.”
Wat een enorme verandering heeft dit in zijn leven teweeg gebracht.
Hij zegt dat hij nu, zo een vader wil zijn voor anderen, zoals zijn vader was voor hem. 

Goede blog? Delen mag

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Lies Nijman

Ik kom graag langszij om je te helpen bij je persoonlijke ontwikkeling, Of om bij geloofsvragen naar je luisteren en je helpen je weg te vinden. Als je bent vastgelopen door rouw en verlies, wil ik je ondersteunen. Ik wil jullie uitdagen om meer uit je huwelijk te halen. Als er verwijdering is ontstaan met je ouders of een van je kinderen, wil ik meekijken wat er nodig is om weer tot verbinding te komen. Neem gerust contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek!

Scroll naar top