CONTEXTUELE HULPVERLENING EN RELATIETHERAPIE

Dietrich Bonhoeffer (1906-1945)

Diep getroffen werd ik door de boeken van Bonhoeffer, een van de bekendste theologen van de twintigste eeuw. Hij staat bekend om zijn radicale opvattingen over het christelijk geloof en heeft een onuitwisbare indruk achter gelaten door zijn verzet tegen het bewind van Hitler, wat leidde tot zijn dood in 1945.
Zijn boek ‘Verzet en Overgave’ bevat aantekeningen en brieven die hij in de gevangenis schreef van 1943-1945. Dit is een indrukwekkend document over de strijd van de mens die weigert zijn situatie te ondergaan als lot, die denkend en analyserend zijn weg zoekt tussen verzet en overgave.
Bonhoeffer wint die strijd en bereikt een geestelijke vrijheid die hem in staat stelt te leven voor anderen. Terwijl hij zijn dood tegemoet gaat denkt hij na over de toekomst van de mens en de plaats van de kerk in de wereld.

Ik werd geraakt door zijn radicaliteit, zijn verantwoordelijkheid, zijn ijver, zijn passie en zijn heimwee. De manier waarop hij vanuit de gevangenis schreef naar zijn ouders, ontroerde me, evenals het verlangen naar zijn verloofde.
Het Nieuwjaarsgedicht ‘Door goede machten trouw en stil omgeven’, dat hij stuurde naar zijn familie, is erg bekend geworden. Bonhoeffer wilde hen daarmee vertrouwen geven en laten zien dat hijzelf de moed niet verloren had, maar gereed en door het geloof in staat was om dat wat op hem af zou komen te verdragen. Drie maanden later werd hij opgehangen.

Ik heb veel van hem geleerd en steun gehad aan zijn boeken en gedichten.

Boeken: ‘Navolging’, ‘Dietrich Bonhoeffer’, ‘Zijn leven in beeld’, ‘Een schets van zijn leven’, ‘Verantwoordelijk voor God’, ‘Een thematisch dagboek’, ‘Verzet en Overgave’, ‘Gedichten’.

Goede blog? Delen mag

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Lies Nijman

Ik kom graag langszij om je te helpen bij je persoonlijke ontwikkeling, Of om bij geloofsvragen naar je luisteren en je helpen je weg te vinden. Als je bent vastgelopen door rouw en verlies, wil ik je ondersteunen. Ik wil jullie uitdagen om meer uit je huwelijk te halen. Als er verwijdering is ontstaan met je ouders of een van je kinderen, wil ik meekijken wat er nodig is om weer tot verbinding te komen. Neem gerust contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek!

Scroll naar top