CONTEXTUELE HULPVERLENING EN RELATIETHERAPIE

lies-nijmna-afscheid-896x504

Alsnog geven, verzacht verdriet

Er zijn mensen die – uit zelfbescherming – hun naasten verbieden hen iets te geven. Zelfs als zij heel ziek zijn en gaan sterven. Dit kan voor naasten traumatisch zijn. Toch kun je iets doen om die pijn alsnog te verzachten. Hulpverlener Lies Nijman legt uit hoe.

Geen goed afscheid

Als je niet goed afscheid hebt kunnen nemen van iemand, kun je dat lang met je mee blijven dragen. Het beïnvloedt het gemis. Het kan zijn dat je steeds denkt aan wat je had willen zeggen, doen of geven. Het geeft een onvoldaan gevoel. Het lijkt steeds alsof je nog iets moet afmaken. Ik zag het gebeuren bij deze vrouw die haar zus verloor…

‘Niemand mocht medelijden met haar hebben’

Ze zit onrustig tegenover me. Vertelt dat ze er op afstand bij heeft gestaan: het moment dat haar zus afscheid van het leven nam. De ziekte had haar lichaam ver aangetast. Het moment van sterven was zorgvuldig gepland. Haar zus had zelf haar familie op de hoogte gebracht. Niemand mocht er verder over praten. Niemand mocht medelijden met haar hebben. De begrafenis was al gepland. Ze hoopte niet eerder ‘vanzelf’ te sterven, omdat dat alles in de war zou schoppen. De kaarten waren namelijk al gedrukt.

Lees verder op IK MIS JE

Goede blog? Delen mag

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Lies Nijman

Ik kom graag langszij om je te helpen bij je persoonlijke ontwikkeling, Of om bij geloofsvragen naar je luisteren en je helpen je weg te vinden. Als je bent vastgelopen door rouw en verlies, wil ik je ondersteunen. Ik wil jullie uitdagen om meer uit je huwelijk te halen. Als er verwijdering is ontstaan met je ouders of een van je kinderen, wil ik meekijken wat er nodig is om weer tot verbinding te komen. Neem gerust contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek!

© Lies Nijman – Kopiëren toegestaan bij vermelding van de bron

Scroll naar top