CONTEXTUELE HULPVERLENING EN RELATIETHERAPIE

IMJ rouwen dec

Rouwen in december – buiten de gezelligheid, vanbinnen de leegte

Als je rouwt, is december niet vanzelfsprekend een feestje. Lies weet uit eigen ervaring hoe pijnlijk dit contrast kan zijn: ‘Buiten zijn de mooie etalages, de supermarkten met kerstmuziek, de kerkdiensten over hoop en licht, en het schitterende vuurwerk. Vanbinnen voel je echter het gemis, de pijn en de leegte.’ Haar advies: ‘Houd rekening met je rouw.’

Leeg

Veel mensen die rouwen, zien enorm op tegen de feestdagen. Als er een maand is waarin het extra merkbaar is dat een geliefde niet meer bij ons is, dan is het wel de maand december. De kou en het donker maken dat we minder naar buiten gaan en meer behoefte hebben aan gezelligheid en warmte. Maar ondanks een kop warme chocolademelk bij de houtkachel, blijven we ons vanbinnen zo leeg en verlaten voelen. We verlangen zo naar degene die we missen.

December in een ander licht

Als een kind is overleden, is het gemis zo pijnlijk voelbaar bij de intocht van Sinterklaas. Of bij het bijwonen van de kerstmusical, waarin zij altijd zo prachtig zong. Als een vader is overleden, is het confronterend dat hij niet meer kan helpen met surprises maken. Dat hij de stam van de kerstboom niet meer mooi kan afzagen en niet meer die prachtige verhalen kan voorlezen. Als de moeder overleden is, wordt alles anders als zij meestal speculaas bakte en later de feestelijke kerstmaaltijden klaarmaakte. Juist die gewone, gezellige dingen, komen in een heel ander licht te staan. Als de normale invulling wegvalt, beseffen we pas goed wat degene die we missen voor ons heeft betekend.

Lees verder op IK MIS JE

Goede blog? Delen mag

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Lies Nijman

Ik kom graag langszij om je te helpen bij je persoonlijke ontwikkeling, Of om bij geloofsvragen naar je luisteren en je helpen je weg te vinden. Als je bent vastgelopen door rouw en verlies, wil ik je ondersteunen. Ik wil jullie uitdagen om meer uit je huwelijk te halen. Als er verwijdering is ontstaan met je ouders of een van je kinderen, wil ik meekijken wat er nodig is om weer tot verbinding te komen. Neem gerust contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek!

© Lies Nijman – Kopiëren toegestaan bij vermelding van de bron

Scroll naar top