CONTEXTUELE HULPVERLENING EN RELATIETHERAPIE

Rouw-coronatijd

Verlies en rouw in coronatijd

De maatregelen bij een uitvaart in verband met het coronavirus hakken er diep in: elkaar niet aanraken, anderhalve meter afstand bewaren, niet in groepen samenkomen. Wat normaal een belangrijke tijd is van persoonlijk contact, van aanraking en samenzijn, wordt door de beperkingen een tijd van digitaal contact, afstand houden en alleen zijn.

Rituelen helpen bij het omgaan met het verlies van een dierbare. Ze hebben een psychologische functie voor de nabestaanden. Het afscheid nemen, het vormgeven van de uitvaart, herinneringen ophalen aan de overledene; het zijn kostbare momenten die ook belangrijk blijken voor de manier waarop we onze rouw beleven. In coronatijd zijn veel rituelen niet of maar beperkt mogelijk. Wat betekent dit voor het omgaan met het verlies?

Frans

Frans (25), arts in opleiding, vertelt over de bizarre tijd die hij achter de rug heeft. Kort na elkaar verloor hij zijn vader en moeder. Zijn vader een half jaar voor en zijn moeder een week na de coronamaatregelen.

Lees verder op IK MIS JE

Goede blog? Delen mag

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Lies Nijman

Ik kom graag langszij om je te helpen bij je persoonlijke ontwikkeling, Of om bij geloofsvragen naar je luisteren en je helpen je weg te vinden. Als je bent vastgelopen door rouw en verlies, wil ik je ondersteunen. Ik wil jullie uitdagen om meer uit je huwelijk te halen. Als er verwijdering is ontstaan met je ouders of een van je kinderen, wil ik meekijken wat er nodig is om weer tot verbinding te komen. Neem gerust contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek!

© Lies Nijman – Kopiëren toegestaan bij vermelding van de bron

Scroll naar top