CONTEXTUELE HULPVERLENING EN RELATIETHERAPIE

Mag het ietsje ‘meer’ zijn?

Hij had de geboden nageleefd, had alles gedaan wat redelijkerwijs van hem verwacht kon worden. Niemand gedood, geen overspel gepleegd, niets gestolen en zijn naaste liefgehad. Hij vroeg zich af of dat alles was. Moet er nog iets anders gebeuren? Wordt er nog iets anders van hem verwacht?
Hij leeft netjes, doet niemand kwaad. Als alle mensen zo zouden leven zou de wereld er een stuk anders uit zien.
Hij ontmoet Jezus en legt het aan Hem voor. ‘Is er nog iets van uw dienst?’
En dan daagt Jezus de man uit om nog een stap verder te gaan. Niet alleen de wet maar ook het hart wordt aangesproken.

Mattheus 19: 21: ‘Verkoop alles wat je bezit en geef het geld aan de armen, en je zult een schat in de hemel hebben’.

Dat is te lastig voor de rijke jongeman. Hij is gewend om alleen te doen wat hij volgens de wet moet doen. De rest, daar is hij niet verantwoordelijk voor. Hij bezit zoveel, hij ziet het niet zitten om hier afstand van te doen. Om alle vertrouwde zekerheden op te geven. Hij gaat bedroefd weg.
Jezus praat er later over na met zijn leerlingen. ‘Het is makkelijker voor een kameel om door het oog van een naald te gaan dan voor een rijke om het koninkrijk van God binnen te gaan’, zegt Hij.

Doen wat je moet doen. Wat is daar mis mee? Liefhebben die ons liefhebben, dat doen de meeste mensen. Maar daar is geen kunst aan, volgens Jezus. Hij daagt ons uit om dieper te gaan, om meer te handelen vanuit het hart van God.
Dan doen mensen soms rare, andere dingen. Ze hebben hun vijand lief. Ze delen uit van het weinige dat ze hebben. Ze nemen een kind in huis en eten allemaal een beetje minder. Ze verkopen iets en geven het aan een goed doel. Ze doen afstand van een positie, om een ander tot z’n recht te laten komen. Ze komen op voor zwakkeren. Ze vergeven in plaats van te haten.
Er gelden andere regels in het koninkrijk van God. Dit blijft een levenslange uitdaging. Niet alleen wat je ziet, het hier en nu, maar rekening houden met andere waarden en belangen. Durven af te wijken van de vaste vertrouwde route. Ingaan op de diepere roepstem van de Geest van God.

Een schat in de hemel kan alleen verzameld worden vanuit een hart op aarde.

Mag het ietsje ‘meer’ zijn?

Goede blog? Delen mag

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Lies Nijman

Ik kom graag langszij om je te helpen bij je persoonlijke ontwikkeling, Of om bij geloofsvragen naar je luisteren en je helpen je weg te vinden. Als je bent vastgelopen door rouw en verlies, wil ik je ondersteunen. Ik wil jullie uitdagen om meer uit je huwelijk te halen. Als er verwijdering is ontstaan met je ouders of een van je kinderen, wil ik meekijken wat er nodig is om weer tot verbinding te komen. Neem gerust contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek!

Scroll naar top