CONTEXTUELE HULPVERLENING EN RELATIETHERAPIE

Het gezicht achter Langszij Hulpverlening

LIES NIJMAN

Van jongs af aan ben ik geïnteresseerd in wat mensen beweegt, hoe mensen met elkaar omgaan, wat er nodig is om met knelpunten om te gaan en tot ontwikkeling te komen. Kernwaarden als liefde, geloof, verbondenheid en vertrouwen zijn heel belangrijk voor mij. Ik kom uit een groot protestant christelijk gezin en kijk terug op een goedverzorgde, eenvoudige jeugd. We leerden om aan te pakken, iets voor een ander over te hebben en met weinig tevreden te zijn.

Op jonge leeftijd kreeg ik verkering met Jan en we zijn ruim 33 jaar getrouwd geweest. Jan overleed in 2008 aan kanker. We kregen 3 kinderen. Het overlijden van Jan is onlosmakelijk verbonden met het werk wat ik nu doe. Na die tijd ben ik een andere koers gaan varen. Zijn overlijden en, kort daarna, dat van andere dierbaren, heeft geleid tot een diepe kennismaking met rouw en verlies en alles wat dat betekent en daarmee verandert in iemands leven. Ik heb het tot in al mijn vezels gevoeld en beleefd. Het gemis en de kwetsbaarheid die ik vanaf dat moment ervaar, hebben mij met andere ogen leren kijken naar anderen die door een periode van rouw en verlies gaan. 

Naast mijn parttime werk in een apotheek, waren we ruim 10 jaar betrokken bij het interkerkelijk jongerenwerk van Youth for Christ in Haarlem. Tijdens die periode zijn wij begonnen om mensen in ons huis op te nemen. Jarenlang vonden mensen met de meest uiteenlopende hulpvragen een thuis bij ons. Door mijn interkerkelijke ervaringen sta ik vanzelfsprekend open voor het begeleiden van cliënten uit allerlei kerkelijke richtingen. Maar uiteraard is iedereen welkom, met wat voor achtergrond dan ook.

Ik ging verder studeren en begon na verloop van tijd mijn eigen praktijk Langszij. Inmiddels heb ik diverse opleidingen achter de rug en ervaring opgedaan op een aantal werkterreinen. De opleiding Contextuele hulpverlening paste mooi bij het pastorale werk dat ik al deed. De opleiding als EFT-relatietherapeut gaf mij handvatten om met stellen te werken. De EFT-Houd me vast cursus gaf me de mogelijkheid om een groep echtparen een training aan te bieden.


Mijn werk als tutor van studenten op de Evangelische Hogeschool was heel boeiend en verrijkend en heeft gemaakt dat ik de kennis en vaardigheden heb gekregen om jongeren te helpen tot ontwikkeling te komen, met hen te werken en hen een stukje te begeleiden.

Door mijn betrokkenheid bij de stichting ‘Als kanker je raakt’ kreeg ik de gelegenheid om mijn eigen ervaringen en mijn kennis op het gebied van rouw en verlies in te zetten. 

Mijn boek Kwetsbaar vertrouwen heeft gemaakt dat ik voor mensen – die even een schuilplaats zoeken – een veilige haven mag zijn voor hun verdriet.
Het geloofsverhaal van Jan en mij in een liefdevolle God wordt in dit boek zichtbaar.

Betrokken zijn bij het leven van mensen in al hun kwetsbaarheid en met hun verlangen naar troost, groei en verandering zie ik als een bijzondere ontwikkeling in mijn leven. Ik ervaar dit als een voorrecht waar ik erg dankbaar voor ben.  

 

*Sinds 2016 ben ik werkzaam als leider van ontmoetingsdagen voor de stichting ‘Als kanker je raakt’.
*Sinds 2017 geef ik presentaties over rouw en verlies.
*Sinds 2018 schrijf ik regelmatig artikelen over rouw en verlies voor de website van het EO-programma ‘Ik mis je’.

  • Apothekersassistente, mbo-opleiding, 1973. Diverse specialistische bijscholingen op het gebied van medische basiskennis, palliatieve zorg, psychiatrie, e.d.
  • Pastoraal agogische vaardigheden, post-hbo-opleiding, 2007, CHE, Ede.
  • Contextuele hulpverlening, post-hbo-opleiding, 2010-2012, CHE, Ede.
  • Evangelische Hogeschool Amersfoort, tutor van studenten, 2011-2014.
  • Beeldtaal, de Kontekst, 2012, Amsterdam.
  • Eft- relatietherapie (Basisopleiding), 2013, Emotionally Focused Therapy
  • Eft- relatietherapie (Houd me vast), 2013.
  • Eft -relatietherapie (Gevorderden opleiding), 2015-2016.
  • Focussen, Basis en Verdieping, René Maas, Hilversum, 2015.
  • Rouw en verlies, ervaringsdeskundige, autodidact, schrijver boek Kwetsbaar vertrouwen.
VCW
Houd me vast-Langszij
EFTlogo-Langszij
Ik mis je -Langszij
ik zoek chr.hulp-Langszij
Scroll naar top