CONTEXTUELE HULPVERLENING EN RELATIETHERAPIE

IMG_0514

Heerlijk boeken!

‘Toon mij je boekenkast en ik zeg je wie je bent’

Als je de moeite neemt om je hoofd even een kwartslag te draaien, kun je midden in onze woonkamer een groot stuk van ons leven voorbij zien komen. Dat begint al met een flink aantal stripboeken. Van Donald Duck tot Dilbert. Van de Generaal tot Guust Flater. Alle boeken van Godfried Bomans en Marten Toonder. Jan was verzot op stripverhalen en kon er ook van een flink aantal, hele pagina’s citeren. De quotes volgden hier altijd over tafel en velen haalden verbaasd de wenkbrauwen op als het weer eens zover was, want dan waren ze ook niet meer te stoppen.

Aan het begin van mijn leeshonger stonden de, door mijn moeder aanbevolen, heerlijke meisjesboeken. Daarna komt een heel gedeelte met pockets, vooral van uitgeverij Gideon, met levensverhalen van mensen die christen waren geworden. Buitengewone verhalen vanuit alle hoeken van de wereld en na allerlei, soms dramatische gebeurtenissen. Ze hebben veel voor ons betekend en verruimden onze tot dan toe beperkte gezichtsveld. Vooral ‘het Kruis in de Asfaltjungle’ heeft veel stof doen opwaaien en raakte veel jongeren in de tijd dat we actief waren in het koffiebarwerk.

Dan volgen de vele boeken over geschiedenis, theologie, wetenschap, pastoraat, de handboeken, encyclopedieën en boeken over allerlei geloofsthema’s. Door een van de boeken over ‘de eindtijd’ is Jan tot geloof gekomen. Hoewel we later veel van wat daar in staat ter discussie hebben gesteld, bleef het boek gewoon in de kast staan, omdat het bij ons leven was gaan horen. Van Jan de vele dikke computer handboeken. We hebben aardig wat romans, maar toch lazen we liever een levensbeschrijving. Jan was wel van jongs af aan gek op fantasieverhalen. De Tolkiens las hij al voor we trouwden en later werd ‘de Hobbit’ voor het slapen gaan aan de kinderen voorgelezen. De boeken van C.S. Lewis zijn stukgelezen.

De grote hoeveelheid boeken over rouw en verlies zeggen veel over de afgelopen paar jaar. Ook de boeken over hulpverlening, in alle soorten en maten.
Ik merk dat ik wel verknocht ben aan mijn boeken. Een boek heeft voor mij op zich al een bepaalde waarde. Niet alleen door wat het heeft betekend, maar ook door hoe het eruit ziet, waarom het is aangeschaft en door wie het is gegeven. Sommige schrijvers zijn bijna familie geworden, zoals tante Corrie ten Boom, Joni, Bonhoeffer, Lewis, Watchman Nee, Adrian Plass, Philip Yancey en Henri Nouwen. Voor mij nog even geen ebook, ik wil een boek zien, voelen en ruiken. Ik wil aan de mensen die langs mijn boekenkast snuffelen, kunnen vertellen welke geschiedenis erachter verborgen ligt.

Heerlijk al die boeken!

Goede blog? Delen mag

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Lies Nijman

Ik kom graag langszij om je te helpen bij je persoonlijke ontwikkeling, Of om bij geloofsvragen naar je luisteren en je helpen je weg te vinden. Als je bent vastgelopen door rouw en verlies, wil ik je ondersteunen. Ik wil jullie uitdagen om meer uit je huwelijk te halen. Als er verwijdering is ontstaan met je ouders of een van je kinderen, wil ik meekijken wat er nodig is om weer tot verbinding te komen. Neem gerust contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek!

Scroll naar top