CONTEXTUELE HULPVERLENING EN RELATIETHERAPIE

Relatietherapie

Ruzie komt in de beste families voor. Ieder stel heeft wel eens conflicten of ervaart een moeilijke periode. Als dat tijdelijk van aard is hoeft dat geen probleem te zijn. Wanneer je echter langdurig ruzie hebt of verwijdering in je relatie, dan kunnen er ook problemen ontstaan op andere gebieden in je leven. Je kunt je erg somber voelen, slecht slapen en je blijft maar nadenken over de relatie en twijfelen of je misschien wel verder moet gaan. Misschien heb je gevoelens gekregen voor een andere man of vrouw, of is je partner vreemdgegaan. Je hebt bijna constant ruzie of je zegt juist niets meer tegen elkaar. Je hebt het gevoel dat je allebei eenzaam bent en komt er niet uit.

Bij relatieproblemen zoeken veel stellen pas hulp als hun relatie bijna niet meer te redden valt, als een laatste redmiddel. Soms kan therapie dan nog helpen, maar in andere gevallen is het al te laat. Daarom is het belangrijk om op tijd hulp te zoeken, zodat je ervoor kunt zorgen dat het zover niet hoeft te komen. De basisgedachte is dat jullie zijn vastgelopen in conflicten (of juist van elkaar zijn verwijderd) omdat jullie steeds maar weer op dezelfde negatieve manier op elkaar reageren. Dat tast een heel basaal gevoel van verbondenheid en veiligheid aan.

Na mijn opleiding tot contextueel hulpverlener ben ik in aanraking gekomen met EFT (Emotionally Focused Therapy) een methode die stellen helpt om weer in verbinding te komen met zichzelf en met elkaar. Het blijkt nog niet zo eenvoudig om in liefde verbonden te blijven als allerlei pijnpunten om de hoek komen kijken. Zo kunnen er patronen ontstaan om jezelf af te schermen, waardoor je veel minder contact met elkaar hebt, als zou kunnen en dat is erg jammer.

Inzicht in dit proces blijkt erg helpend. Het ontdekken en het afstemmen op de onderliggende angsten en behoeften en die naar elkaar durven uitspreken, blijkt een heilzame werking te hebben. Daar wil ik als therapeut graag de voorwaarden voor helpen scheppen. Ik probeer af te stemmen op ieders behoefte en mijn basishouding daarop af te stemmen.

Zo’n proces is niet makkelijk en niemand kan garantie geven over de uitkomst, maar het zal zeker verrijkend zijn. Cliënten kunnen van mij verwachten dat ik zorgvuldig en eerlijk met hen optrek en aansluit bij hun proces en dat wil volgen. Ik heb respect voor ieders beleving en ben oprecht geïnteresseerd in jouw levensverhaal.

Deze methode past mooi bij de contextuele benadering waarmee ik al werkte, zodat deze elkaar versterken en aanvullen.
Ik ben enthousiast geworden over de EFT-methode en vind het heel mooi om stellen te helpen om tot nieuwe veiligheid en verbondenheid te komen. Dat kan individueel of in een groepstraining onder de naam Houd me vast.

Het uiteindelijke doel van de therapie is dat jullie je eigen en elkaars behoeften en verlangens (opnieuw) kunnen zien, voelen en verwoorden en durven uitspreken naar elkaar. Dit schept de (nieuwe) verbinding die de relatie weer doet herleven.

Vrouw (37 jaar, relatietherapie, na periode van vreemdgaan). We kwamen bij Lies nadat ik was vreemdgegaan. Er was een enorme ravage aangericht in mijn huwelijk. Ik schaamde me diep en mijn man was er helemaal kapot van. De manier waarop Lies EFT inzette was heel veilig en hielp ons allebei om te leren afstemmen op onze gevoelens. We konden stapje voor stapje gaan bouwen aan nieuw vertrouwen. Ik denk dat we het gaan redden!

MARIANNE

Man (35 jaar, relatietherapie, door voortdurende conflicten). Wij hebben zeer veel gehad aan de gesprekken. Met vallen en opstaan leerden we van Lies uit onze destructieve patronen te stappen en te werken aan een nieuwe manier om met elkaar om te gaan. De rust en wijsheid die Lies uitstraalt, gaf ons een veilige haven om regelmatig naartoe te gaan.

KLAAS
Scroll naar top